Montag, 4. Juli 2011

Türkçe'nin de Ötesinde

Zülkef Yeşilbahçe
Zülkef Yeşilbahçe
1984 yılından sonra doğu bloğu yani Varşova paktına bağlı, komünist rejimin hüküm sürdüğü ülkeler içten içe kaynamaya başlar. Kaynama yıllardır dış dünya ile ilişkileri kesik olan halk tarafından başlatılır. Demokrasi için yapılan ayaklanmalar. Yugoslavya, Romanya, Bulgaristan Azerbaycan Karabağ ve diğer balkan ülkelerinde yüz binlere varan can kayıpları ile sonuçlanır. Sırpların hiçbir haklı nedene dayanmadan katlettikleri, Müslüman Boşnakların bu gün hala toplu mezarları ortaya çıkarılmakta. Pek tabi ki komünizmin kıskacından kurtularak demokrasiye kavuşmanın maliyeti de yüksek oldu. Rejim değişikliğine giden bu ülkelerin o yıllarda özellikle 1989-90 yıllarında ekonomileri çöküş dönemine girmiş idi. Çünkü dünyanın dört bir yanına göçler başlamıştı.
İşte o yıllarda Türkiye de Nur cemaati liderlerinden Fethullah Gülen hoca ve ekibinin Medeniyetlerarası diyalog ve hoşgörü projesi uygulamaya konuyordu. Türkçe dünyada yaygınlaştırılması. Aynı zamanda bu proje ile Türk insanının hoşgörüsünü ve insan sevgisini dünyaya anlatmaktı. 1989'lı yıllarda dış ülkelerde açılmaya başlayan Türk okullarına Türkiye de bazı çevreler, üst düzey liderlerine rağmen bu cemaatin girişimlerine şüphe ile yaklaştılar.
Zamanın Başbakanları, Cumhurbaşkanları Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit bu girişimi destekleyenlerdendi.
Proje ne maksatla yürütülürse yürütülsün, benim bu projede desteklediğim bir nokta vardı. O da Türkçenin yasaklandığı ülkelerde benim Kırmızı Ay Yıldızlı bayrağım istiklal marşımızın eşliğinde Türkçe okunarak göndere çekiliyor olması idi.
Zaman içerisinde Türk milletinin ruhundan beslenen bu projeye milyonlara varan gönüllüler katıldı.
İşte ilki 2003 yılında yapılan 1'ci Türkçe olimpiyatları 17 küçük ülkelerin katılımı ile başladı. Afganistan, Bosna Hersek, Kuzey Irak, Moldova, R.F Tacikistan, Türkmenistan, Arnavutluk, Kazakistan, Makedonya, Nahcivan Ö.C. Romanya, Ukrayna, Kırım Ö.C. Azerbaycan, Kırgızistan, Moğolistan, R.F Başkurdistan, Tadjikistan.
15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında yapılan 9 u Türkçe Olimpiyatlarına katılan ülke sayısı 130. ABD'den Zimbabve'ye kadar. Dünyanın beş kıtasından ülkemize gelen bu Türkçe sevdalısı gençler, söyledikleri şiirlerle. Okudukları şarkılarla, oynadıkları oyun ve gösterileri ile izleyenlere bazen hüzünlü bazen de neşeli günler yaşattılar. Onlar okudukları o Türk okullarında bizi bizden daha fazla özümsemişler.
Bu durumu Meclis başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin Konuşma ve yazma dalında birincilere ödüllerini sunduktan sonra yaptığı duygu yüklü konuşmasında şu cümlelere yer veriyordu. "Beş kıtadan, dünyanın dört bir yanından, barış çiçekleri, gönüllerinden gelen Türkçe ve Türkiye sevdalıları bu eşsiz, duygu yüklü etkinliğe katıldılar. Bu olay dünyada Türkçenin yaygınlaşmasının da ötesine geçmiştir. Bu gençlerimiz ülkelerimiz arasında geliştirilen diplomasi için önemlidirler. Onları Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde gerçekleşen bu etkinlikte Türk Ulusu olarak bağrımıza basıyoruz."
Benzer duygulan 30 Haziran akşamı olimpiyatların kapanışına katılan Sayın Başbakan ve bakanlar da gençleri ayakta alkışladılar.
Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneğinin öncülüğünde gerçekleşen bu organizasyona 30 üzerinde destekleyici kuruluş katkı koyuyor. 9 u Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın bu yılki çağrısı; Gelin Tanış Olalım. Birlikte söyledikleri şarkılarının nakaratı"; Hep birlikte yeni bir dünya kuruyoruz" Kurulacak yenidünya gerçekten Türk dünyası mı yoksa tüm milletlerin kardeşçe yaşadığı bir dünya mı olacak, bunu gelecek nesillerimiz görecek.
Bu büyük organizasyon ülke geneli ile paylaşıldığı için başarılı oluyor ve olmaya da devam edecek.
Geçen yılki olimpiyatlarla ilgili etkinliği, siz değerli okuyucularım ile Güneş Balçıkla Sıvanmaz başlıklı yazım ile paylaşmıştım. Bu cümleyi bir kez daha tekrarlıyorum.
Zülkef Yeşilbahçe, Bursa Haber