Freitag, 29. April 2011

'Yakaran Gönüller'in Duası

Yakaran Gönüller'in DuasıHer gün tek tek kopardığımız takvim yapraklarının arka yüzleri pek çok ihtiyacımıza cevap veren bilgilerle dolu. Hatırlarsınız... Günün yemeği, erkek ve kız isimleri, önemli günlerin kısa bilgileri ve okuduğumuzda içimizin ferahladığı, Rabb'imize biraz daha yaklaştığımızı hissettiğimiz iki satırlık günün duası. Artık bu dualar sadece takvim yapraklarında değil cep telefonu, iPhone hatta iPed'lerimizde bile mevcut. Günümüzü sadece bir duayla değil her halimize uygun ayrı ayrı dualarla bereketlendirebilme imkânına sahibiz. İsteme adabını öğrendiğimiz büyük zatların dualarına ulaşmak, onların münacatlarına âmin demek ise hem onlara yakın olma hem de duaların kabulü açısından önemli. Çünkü onların engin ifadeleri bizim kırık dökük, eksik cümlelerimize merhem oluyor. Dilemeyi bile aklımıza getiremediklerimizi önümüze düşürüyor. Böylece ihtiyacımızı fark ediyor, aczimizi dillendirme adına onları mihmandar ediniyoruz. Fakat günlük duaları bir kaynakta, hacet dualarını başka bir kaynakta bulmak zor olabilir. Bu ihtiyacı karşılamak için 'El-Kulûbu'd-Dâria' küçük bir dua ansiklopedisi niteliğinde. Yakaran Gönüller anlamına gelen bu kıymetli eser, M. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Gümüşhânevi Hazretleri'nin derlediği Mecmuatü'l-Ahzâb'ın içinden seçip tasnif ve tashih ettiği dualardan oluşuyor.

Kitap oldukça zengin bir içeriğe sahip. Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) dualarının yanı sıra, hulefa-i râşidîn ve bir kısım sahabe efendilerimizin duaları, ehl-i beytin soyundan gelen büyüklerin virdleri, İmam Gazali, Abdülkadir Geylânî, İmam Şâzilî, Muhammed Bahâüddin Nakşibendî, Muhyiddin ibn Arabî, Ahmed el-Bedevi, Ahmed er-Rufâî, İmam Rabbânî, Mevlânâ Halid-i Bağdadî gibi büyük zatların münâcatları bir araya getirilmiş. Ayrıca Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin düzenli okuduğu ve okunmasını tavsiye buyurduğu duaları bulmak mümkün.

Peygamberlerin kendine has durumlarda zikrettiği teşbihleri, mezhep imamlarının duaları ve Esmâ-i Hüsnâ da eserde yer alıyor. Tevbenin kabulünden kalplerin yumuşamasına, ilim ve hikmete nail olmaktan sıkıntılardan kurtulmaya kadar çeşitli hal ve şartlarda okunacak dualar ile haftanın yedi gününe mana katacak münâcaatlar var. Kitabın son baskısına başta Nebiler Serveri'nin sabah-akşam duaları olmak üzere Cevşen-i Kebir ve Evrad-ı Kudsiye gibi dualar da eklenmiş.

Dualar külliyet kesbedince kabule mazhar olduğu için bireysel olarak bazı kimselerin ağlayıp sızlaması toplumun dertlerine çare olmuyor. Duanın külliyet kesbetmesi için bazı dua ve virdler bölüştürülerek uzun süre okunur. Cemaat ruhunun ve bilincinin ehemmiyetine temas ettiği bu ifadeleriyle Fethullah Gülen Hocaefendi, hayatın her alanında olduğu gibi münacat ederken de birlikte olmayı salık veriyor.

Yeni Bahar

gulenbewegung.blogspot.com