Mittwoch, 6. April 2011

'Gülen'e Yönelik Eleştiriler İdeolojik'

Houston Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Helen Rose Ebaugh, Türkiye'de Fethullah Gülen'e karşı yapılan eleştirilerin tamamen ideolojik korkulara dayalı olduğunu söyledi.
Helen Rose Ebaugh: Gülen'e Yönelik Eleştiriler İdeolojik
Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi'nin düzenlediği "Gelişen Türkiye'de Sivil Toplum Hareketleri: Hizmet Hareketi" isimli konferansa katılan Prof. Dr. Ebaugh, işadamlarına Gülen Hareketi'ni anlattı. Eleştiri olarak dile getirilen hareketin şeffaf olmadığı, askeriyeye, hükümete ve polise nüfuz etmeye çalışıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Prof. Dr. Ebaugh, "Araştırmalarımda bu niyetlerle hareket arasında herhangi bir bağlantı tespit edemedim. Bu hareketi eleştirenlere de, bu niyetle hareket arasında bağlantı olup olmadığını sordum. 'Yok' dediler. Dolayısıyla bu eleştiriler gerçek veriye ve kanıta dayalı değil." diye konuştu. Yapılan eleştirilerin tamamen ideolojik korkulardan kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Ebaugh, şöyle devam etti: "Bu hareketin sadece kendine ve bağlı olan gönüllülerine, öğrencilerine önem verdiği yönünde de çekinceler var. Bu doğru değil. Okullarda öğrencilerin en az yüzde 20'si burs alarak okuyor. Dünyadaki okulları ve kurumları ziyaret ettiğimde bunu gördüm."
Gülen Hareketi'nin başarısından hiç şüphesinin olmadığını kaydeden Prof. Dr. Helen Rose Ebaugh, şöyle konuştu: "Bence bu hareketin başarılı olmasının sebebi, benzersiz olması. Hareketi demokrasiye, çağdaşlaşmaya, eğitime ve diyaloğa teşvik etmesi başarılı kılıyor." Gülen Hareketi'ni Türkiye'nin dışında da yakından takip ettiğini, Türkiye'nin dışına çıkmaya başladığı 1990'lardan beri araştırmaya çalıştığını ifade eden Ebaugh, hareketin 120 ülkedeki okul ve 180 ülkedeki diyalog merkezleriyle küresel bir boyut kazanmaya başladığına dikkat çekti. Hareketin gücünün gönüllülerinin yapmış olduğu iyi çalışmalardan kaynaklandığını dile getiren Prof. Dr. Ebaugh, "Avustralya'ya, Brüksel'e, Paris'e, Londra ve Amsterdam'a gittim. Bu yaz İspanya'ya gideceğim. Orada okul yok; ama diyalog merkezleri var. Bundan sonra Gülen Hareketi'ni küresel bir hareket olarak incelemeye başladım. Gülen Hareketi'nin küresel olma potansiyeli var. Bence küresel olmaya da başladı. Küresel barışın tesis edilebilmesi amacıyla en önemli hareketlerden birisi. Gülen dünya barışının tesis edilmesinde önemli bir öncü niteliğinde." tespitlerinde bulundu. Gülen Hareketi'nin yaptığı en önemli çalışmalardan birisinin de Türkiye'nin dünyaya tanıtılması olduğunu anlatan ünlü sosyolog, bu hareket sayesinde Avrupa'nın Türkiye'yi daha çok fark etmeye başladığını kaydetti.

fgulen.blog.de