Mittwoch, 6. April 2011

"Medya, Değerlere Saygılı Olmalı"

Medya, Değerlere Saygılı OlmalıEndonezya'da Fethullah Gülen Kürsüsü ve Fountain Dergisi işbirliği ile organize edilen iki panel büyük katılımla gerçekleşti. "Medya ve Değerlerimiz" konulu panele Philedalphia Lutheran Üniversitesi'nden Dr. Jon Pahl, Northern Iowa Üniversitesi'nden Dr. Radhi al-Mabuk ve Fountain dergisi editörü Hakan Yeşilova katıldı. 30 ve 31 Mart tarihlerinde Endonezya'nın UIN Syarif Hidayatullah Devlet İslam Üniversitesi'nde ve Jakarta Devlet Üniversitesi'nde organize edilen programların her birine öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 300 katılımcı iştirak etti.
Jakarta Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Bedjo Sujanto, misafirleri kabulünde, panelin konusunun günümüz dünyası, özellikle de Endonezya adına çok önemli olduğunu belirterek medyanın özellikle gençler üzerinde çok müessir olduğunu ve maalesef günümüzde negatif tesirin pozitiften daha büyük olduğunu söyledi. Medyanın manevi değerlere saygılı, kişilik haklarına riayet eder yayın ve yayımlarda bulunması için her türlü gayreti takdir ettiğini dile getirdi.
Dr. Pahl sunumunda, medyanın gücüne işaret ederek, medyanın günümüz insanının yaşama tarzının, hatta değer yargılarının değişmesine vesile olduğunu dile getirdi.
Dr. Al-Mabuk, her toplumun kendine ait değerleri olmakla birlikte, evrensel insani değerlerin önemine işaret ederek, medyanın bu değerlere saygılı olması gerektiğini belirtti. Günümüzde medyanın hayatımızda vazgeçilmez bir yer aldığını, ancak onu kullanırken insani değerlerimizi yok saymanın doğru olmadığını ifade etti. Konuşmasında Fountain'in çok güzel çalışmaları olduğunu söyleyip bazı örnek yazılar takdim ederek, kendisinin de bir akademisyen olarak Fountain'dan çok istifade ettiğini dile getirdi.
Panelde söz alan Hakan Yeşilova, Fountain dergisi olarak müspet hareket etmeye azami gayret gösterdiklerini, bunu yapmanın ise çok zor olduğunu belirtti. Yeşilova, Fountain'in Türkçe versiyonu "Sızıntı"nın 1979'dan bu yana, bilim ve maneviyatın birbiriyle çatışmadığını, ahlakın her toplum için önemli olduğunu, bilimsellik adına dinsiz bir anlayışın yanlış olduğunu ısrarla vurgulamaya çalıştığını belirtti. Medyada müspet hareketin gerçekten zor olduğunun altını çizen Yeşilova, çarpışma üslubunun, spekülatif yaklaşımların daha cazip olduğunu, ancak üslup olarak bunları tasvip etmediklerini dile getirdi.
Programın organizatörlerinden Fethullah Gülen Kürsüsü Başkanı Dr. Ali Ünsal da, medyanın önemine vurgu yaparak, doğru ellerde büyük hizmetlere, yanlış ellerde ise büyük hezimetlere vesile olabileceğini belirterek, Fountain tarzında medyada doğruları konuşan, bilimi teşvik eden, bilimle dini barıştıran, seviyeli yayınlara büyük ihtiyaç olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu tür yayınların bu paneller gibi değişik vesilelerle kitlelere tanıtımının da çok önemli olduğunu belirten Dr. Ünsal, Fountain dergisine katkılarından dolayı çok teşekkür etti. (Selim Çağlayan, Jakarta)

fgulen.blog.de