Dienstag, 21. Juni 2011

Şiddetin Her Türlüsüne Hayır

Şiddetin Her Türlüsüne Hayır
Gülen Hareketi İncelemeleri kapsamında düzenlenen konferanslar serisinin üçüncü kitabı raflardaki yerini aldı. Kitapta üçü yerli on bilim adamı Türk-İslâm kültüründen beslenen küresel bir hareketi değerlendiriyor.
Dünyanın farklı ülkelerinde Gülen Hareketi üzerine yapılan Konferanslar Serisi'nin üçüncüsü Işık Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. 1. cildi 'Farklı Seslerin Ahengi'; 2. cildi 'Uzlaşı Kültürü' adıyla devam eden serinin 3. kitabı 'Şiddetsiz Aksiyon' olarak okurlara sunuldu.
Temel kaygısı doğru anlaşılmak olan dinî, sosyolojik, tarihî ve felsefi projeksiyonları olan 'hizmet' odaklı bir hareketin, 'bilimsel' bir bakışla ele alındığı; 'objektif' kriterlerle değerlendirildiği, analiz edildiği; geçmiş-bugün-gelecek platformunda konumunun tartışıldığı bu seri, konuyla şu veya bu şekilde teması olan herkesin temel başvuru kaynağı olmaya aday.
On bilim adamın 'Türk-İslâm kültüründen beslenen küresel bir hareketin mimarını, fikirlerini, aksiyonu ve şahsiyetiyle daha yakından tanımaya katkıda bulunması dileğiyle...' sunulan kitap, üçü yerli on bilim adamının sunduğu tebliğlerden oluşuyor.
Tebliğlerin ortak noktası, kitabın adından da anlaşılacağı gibi şiddetin her türlüsünü reddeden bir ortak payda üzerinde duruyor. Dinle ilişkilendirilmeye çalışılan terörün kendi denklemi içindeki var oluş nedenlerinden, cihadın nasıl anlaşılması gerektiğine; af ve müsamaha kavramının İslam hukukundaki işleniş biçimiyle toplumla ilişkilendirmesinden, terörizm ve ırkçılık perspektifinden medeniyet okumasına; Kürt meselesi örneğinden hareketle Gülen'in etnik kimliğe bakışından, teröre karşı İslâmî meydan okumaya kadar varan bir muhteva barındırıyor, Şiddetsiz Aksiyon adlı çalışma..