Freitag, 24. Juni 2011

Hocaefendi'ye Bursa'dan Selam...

Dünya çocukları "Tanış olmak için" Bursa'da, Atatürk Stadyumu'nda Bursalılara muhteşem bir gece yaşattılar.
Yunus Emre'nin "Gelin Tanış Olalım" dizesinin slogan yapıldığı 9.Türkçe Olimpiyatları'na bu yıl 130 ülkeden 1000 çocuk katıldı. 30 Haziran'a kadar Türkiye'de kalacak dünya çocuklarına, iki yıl finallerde ev sahipliği yapan Bursa, bu yıl Olimpiyat Şenliği'nde ev sahipliği yaptı.
Atatürk Stadyumu'nda gerçekleştirilen şenliği yaklaşık 25 bin kişi izledi. Saat 20.30 da başlaması gereken şenlik, bir saat gecikme ile başlayabildi. Saatler 21.30'u gösterirken, program sunucusu geçenin açılışını yapmak üzere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi anons ettiğinde Başkan henüz stadyuma gelmemişti... Çünkü aynı akşam Bursa Festivali kapsamında Merinos Stadyumu'nda Ricky Martin konseri de vardı...
- Yalnız kalacağız diye korktuk
Sunucu İlker Güntekin'in, Afganistanlı öğrenci Şaire Osmanî'ye, "inatçılığı bir tarafa bırakıp benimle birlikte programı sunmak ister misin?" sorusu üzerine Şaire, "Ben inatçı biri değilim. Söz dinlerim. Peki" deyip sahnede yerini alırken; "Bugün Ricky Martin konseri de varmış.. Bizler çok korktuk, yalnız kalacağız diye. Ama öyle olmadı. Bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize arkadaşlarım adına teşekkür ederim" diye konuştu.
Türkçenin çocuklarını devlet büyükleri de yalnız bırakmadılar...
Şöleni, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa milletvekilleri, Bursa Valisi Sahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, BTSO Başkanı Celal Sönmez, Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları da izlediler.
- Bursa buluşturuyor...
Program devam ederken, Başkan Altepe şölen alanına geldi. Daha yerine oturmadan, açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi. Başkan Altepe, "Muhteşem bir organizasyon" diye sözlerine başladı. İlk defa bu kadar canlı bir organizasyona şahit olduğunu ifade eden Başkan Altepe; "130 ülkeden çocuklarımız Bursa'da. Dili, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun Türkiye'de, Bursa'da buluşuyor. Sadece dostluk, kardeştik mesajı için. Burada toplananların tek bir amacı var. Türkçeyi dünya dili yapmak istiyorlar. Bizim ecdadımızın özelliklerini dünyaya tanıtmak için çalışıyorlar. 'Gelin tanış olalım' diyoruz. Gerçekten de tanışmaya ihtiyacımız var. Her şey tanışmayla, dostlukla gelişir ve güzelleşir" diye konuştu.
- Geleceğin dünyası...
Öğrenci korosunun seslendirdiği Anadolu türküsünün ardından halk oyunları birincileri kendi ülkelerinin halk oyunlarından örnekler sundular. Solo türküler, şiirlerle süren gecede konuşan Bursa Valisi Sahabettin Harput,dinleri ayrı, ırkları ayrı, renkleri ayrı, ancak aynı duyguyu, aynı inana ve aynı sevgiyi paylaşan dünyanın 130 ülkesinden gelmiş binin üzerinde öğrenciyi Bursa'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Vali Harput, "Bu çocukların kurduğu geleceğin dünyasında; sevgi, barış ve kardeşlik hâkim olacak. O dünyada savaşlar olmayacak, çocuklar ölmeyecek. O dünyada mülteciler olmayacak, barış hâkim olacak. İşte bugün dünyanın 130 ülkesindeki okullarda okuyan çocukların kurduğu, temellerini attığı dostluk köprüsü, bizim medeniyetimizi tanıtıyor. Onun için bu muhteşem hizmette, fikir ve emek bazında emeği gecen binlerce insan gelmiştir. Onları saygı ve hürmetle anıyoruz" diye konuştu.
- Muhteşem... Destanlık bir olay
Gecenin sonlarına doğru sunucu İlker Güntekin, Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç'ı Türkçe Olimpiyatları tertip heyeti üyesi olarak kürsüye davet etti. Arınç, konuşmasında Türkçe Olimpiyatları'nın ilkinden bu yana organizasyonun içinde olduğunu bildirdi ve Türkçe Olimpiyatları'nı "Muhteşem bir olay, destanlık bir olay"olarak niteledi.
"Bu büyük destana vücut veren ve bu eseri meydana getiren gönül dostlarına hepimizin minnet borcu var. Bunları da hiç ihmal etmeyelim. Onları bu güzellikleri izlerken mutlaka hatırlayalım. Hayırla yâd edelim, selamlarımızı gönderelim. Ve onlara dualar edelim" diye tembihte bulunan Arınç, BM'de kayıtlı 192 ülke bulunduğunu ve bu ülkelerin 130'unda Türk bayrağı dalgalandığına, İstiklal Marşı'nın söylendiğine dikkat çekti. Arınç, söyle konuştu:
- Hoca Efendi'ye Bursa'dan selam...
"Bu büyük bir fedakarlık, bunu anlamamak mümkün değil...
'Gözünüzü uzaklara dikin. Dünya'ya bakın, dünyanın her yerinde olmalısınız. Bütün insanların gönlüne eğitimle girmelisiniz. O ülkenin çocuklarına en iyi eğitimi vermelisiniz. Bu ülkelerde Türkçe'nin, Türkiye'nin, Türk kültürünün yaşamasına, düşünülmesine, konuşulmasına zemin hazırlamalısınız.' Bütün bunları söylediler. Bütün bunlara: 'peki amenna' diyen Anadolu'nun güzel çocuklan bugün 130 ülkede bu okullarımızın desteğini, finansmanını, gönül birlikteliğini hamdolsun başarı ile sürdürüyorlar.
Şüphesiz bu fikrin ortaya atılması, bu fikrin yayılması ve benimsenmesi muhterem Hoca Efendi'nin çabası ve gayretleriyle oldu. Hepimiz Bursa'nın izin bu güzel stadyumundan binlerce insanımızın gönlünden bize bu hedefi gösteren gözümüzü uzaklara diken, bu büyük ve ulvi gaye için hepimizin maddi ve manevi gayretlerini ortaya koyan,bu güzel, bu büyük, bu özel insana Bursa'mızdan selamlarımızı dualarımızı ve hürmetlerimizi takdim ediyoruz."
Ali Eşref Uzundere, Kent Gazetesi