Montag, 6. Juni 2011

'Gülen Kasetleri, Psikolojik Harbin Parçası Gibi Görünüyordu, Yayınlamadım'

Gülen kasetleri, Psikolojik Harbin Parçası Gibi Görünüyordu, Yayınlamadım
Mehmet Ali Birand'ın, 'Medya Mahallesi' programında, sunucu Ayşenur Arslan'a Fethullah Gülen'le ilgili Ali Kırca ile beraber yayınladıkları kasetlerin kaynağını sorması, 28 Şubat sürecinin komplolarla dolu sayfalarını yeniden araladı.
Arslan'ın "Ali Kırca'ya gönderildi. Nasıl geldi bilmiyorum, bilsem de zaten söylemem." diyerek soruyu geçiştirdiği programda Birand, şöyle devam etti: "Gülen'in kasetlerini getirdiler, yayınladınız. Nerden geldi o kasetler? Bir yerlerden geldi. 'Onu yayınlayın' dediler, yayınladınız."
Tartışmaya dün köşesinden gazeteci Reha Muhtar da katıldı. O dönemde Fethullah Gülen ile ilgili kasetlerin Show TV'deyken ilk olarak kendilerine geldiğini ve vicdanının sesini dinleyerek o kasetleri yayınlamadıkları itirafında bulunan Muhtar, kasetlerin, sansasyonel bir haberden ziyade, psikolojik bir harbin parçası gibi göründüğüne dikkat çekiyor. Kimin ürettiğini bilmediğini, ancak kaseti getirenlerin Birand'ın söylediği gibi 'askerler' olmadığını kaydeden Muhtar, kasetlerdeki konuşmaların Gülen'in birkaç kişiyle sohbet babındaki konuşmasını içerdiğini belirtiyor. Muhtar, kasetlerin gizli çekim olmadığını iddia eden Ayşenur Arslan'a da katılmıyor: "Sohbetin samimiyetiyle söylenmiş birçok söz vardı... Arslan yanlış söylüyor. "Bunlar gizli çekim değildi." diyor... "Gizli çekimden ne anladığınıza bağlı" bu... O çekim, bir dost sohbetinin kayda alınması... Gülen'in açık, kamuya yönelik bir konuşması değil kesinlikle bu...."
Muhtar, kasetlere baktıktan sonra bir süre düşünüp, haber merkezindeki arkadaşlarına "Biz bu kaseti şu anda yayınlamayacağız." dediğini söylüyor. Bir gazetecinin "vicdanı"nın sesini dinlediği çok tarihi an olduğunu dile getiren Muhtar, kasetleri, rating ve gelecek gündelik başarılara rağmen yayınlamadıklarını belirtiyor. Muhtar, "Bir yerlerde 'bu kaseti yayınlamanın salt bir gazetecilik olayı olmadığını' hissedersiniz.Belliydi ki, bu özel sohbeti içeren kaset, yeni açılacak davalara zemin teşkil edecek ve bombardıman daha da artarak sürecekti..." diyor.
ZAMAN