Montag, 6. Juni 2011

Başsavcı Vekilliği: Hanefi Avcı'nın İddiaları 'Soyut', Kovuşturmaya Gerek Yok

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, tutuklu eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın "Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat" isimli kitabıyla ilgili, Fethullah Gülen Hocaefendi ve kitapta ismi geçen O.H.Ö. hakkında başlatılan soruşturma sonucunda "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.

Kararda, "Kitapta belirtilen hususların soyut iddiadan ibaret olduğu ve somut herhangi bir delil ve belgenin sunulmadığı, iddiaların genel olarak yazarın kendi düşünce ve kanaatlerine dayandığı, kendisine geldiğini iddia ettiği bilgi ve belgelerin nereden, kimin tarafından gönderildiği konusunda da net bilgiler vermediği" ifade edildi.

Başsavcı Vekilliği'nin 20 Ağustos 2010'da başlattığı soruşturma ile Avcı'nın, bazı Emniyet yetkilileri hakkındaki soruşturmaların 'cemaatin yönlendirmesi' ile yapıldığı iddiasının da doğruyu yansıtmadığı ortaya çıktı. Başsavcı Vekilliği, bu kişilere ilişkin iddianamelerin tamamını inceledi. Yapılan incelemede iddiaların aksine söz konusu isimler hakkında önceden başlatılan projeli soruşturmalar olduğu, teknik takipler yapıldığı, sonrasında operasyon düzenlenerek, soruşturmaların sonuçlandırıldığı belirlendi. Soruşturma kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü'nden de "TCK ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında Fethullah Gülen cemaati adı altında bir örgüte rastlanılmamıştır." yazısı iletildi. 3 mülkiye müfettişi ile 1 polis müfettişi de iddialarla ilgili 9 Mayıs 2011 tarihinde 105 sayfalık rapor hazırladı. Raporda iddialar hakkında adli ve idari yönden yapılacak bir işlem olmadığına işaret edildi. Mülkiye Başmüfettişi ile Dernekler Denetçisi de iddialar konusunda herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığına dair görüş bildirdi.

Kararda, hakkındaki iddialarla ilgili olarak O.H.Ö.'nün 25 Ekim 2010'da ifadesinin alındığı, mahkeme kararıyla da ev ve işyerinde arama yapıldığı belirtildi. Aramada ve bilgisayarının incelenmesinde herhangi bir suç delili bulunamadığı anlatıldı.