Montag, 6. Juni 2011

Bultmann: Fethullah Gülen Fikir Öncülüğü Yapıyor









Gönüllüler Hareketi'ni konu edinen ve bu yıl Herder Yayınevi'nden çıkan "Muslime zwischen Tradition und Moderne" (Gelenek ve Modernite Arasında Müslümanlar) isimli kitabı konu alan bir sempozyum düzenlendi. Kaiserslautern Teknik Üniversitesi, Diyalog Akademi Derneği ve Protestan Eğitim Birliği tarafından ortak olarak düzenlenen sempozyuma konuşmacı olarak Erfurt Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Christoph Bultmann, kitabın yazarlarından sosyolog Dr. Ercan Karakoyun, Diyalog Akademi Derneği temsilcisi Dr. Ömer Sanatçı ve Protestan Eğitim Birliği temsilcisi Eckhard Stief katıldı.

Kaiserslautern Teknik Üniversitesi'nde yapılan sempozyuma, Alman ve Türk akademisyen ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Sempozyum açılış konuşmasını yapan Eckhard Stief, "İslam Almanya'ya ait değildir" sözünü duymanın kendisini endişelendirdiğini belirtti. Bu düşüncenin ve bu tür ifadelerin yanlış olduğunu belirten Steif, bu süreçte yapılan diyalogların ne kadar önem arz ettiğini vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından söz alan Erfurt Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Bultmann, "İslam'ın Özü" başlıklı konuşmasında, Fethullah Gülen'in fikirlerinden çok etkilendiğini ve düşüncelerinin kendisine yeni ufuklar açtığını belirtti. Bultmann konuşmasında şunları kaydetti: "Fethullah Gülen, modern düşünce yapısıyla, geleneksel ve modern İslam arasında köprü görevini üstleniyor. Kendisi sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda birçok kişiye fikir öncülüğü yapıyor. İnsanları özellikle eğitim alanında yatırımlar yapmaya teşvik ediyor." dedi.

Sempozyumda son olarak "Müslime zwischen Tradition und Moderne" isimli kitabın yazarlarından Sosyolog Dr. Ercan Karakoyun, Gülen Hareketi'nin temellerini ele alan bir konuşma yaptı. Karakoyun konuşmasında, "Fethullah Gülen, entelektüel bir İslam âlimidir. Kendisi dine ait temel disiplinleri göz ardı etmeden, yani, dinde hiçbir şekilde reform yapmadan, İslam'ı modern çağ ile bağdaştırıyor." dedi.

Sempozyumun sonunda, Gönüllüler Hareketi ile ilgili sorulan sorulara cevaplar verildi. Her konuda detaylı bilgi alan akademisyen ve öğrenciler, sempozyumun çok verimli geçtiğini söyleyip, bu tür programların periyotlar halinde yapılmasının çok faydalı olacağı düşüncesini belirttiler.