Donnerstag, 12. Mai 2011

Okyanus Ötesi ve Dünyayı Okuyabilmek?

İlk, orta, lise veya bir yukarı mektebi bitirerek okuryazar olmak ile dünyayı okuyabilmek çok farklı şeylerdir. Dünyayı okuyabilmek hele hele çözümleyebilmek için sadece okuryazar olmak kafi değil, okuryazarlığın yanı sıra beyin açıklığı gereklidir beyin açıklığı..

Bazıları buna "ufuk açıklığı" derken, ben "ufuk ötesi" diye tanımlayanlardanım..

Şimdi "ufuk ötesi" derken, Devlet Bahçeli ile Deniz Baykal'ın "Okyanus ötesi" imaları geldi aklıma..
Aslında iyiki de geldi..

Çünkü o "okyanus ötesi" diye ima ettikleri Fethullah Gülen, tam da benim bu köşe yazımda anlatmak istediklerime denk bir örnek..

Hoca kimilerine göre ilkokul, kimilerine göre ise lise mezunu. Kimileri "köy imamı" diyerek güya hafife çalışırken, kimileri ise "İzmir'in imamı" diyerek payende ekleme yoluna gidiyorlar..

Valla köyünü, kasabasını, İzmirini mizmirini bir tarafa bırakarak işin gerçeğine bakmak lazım. İşin gerçeğinde ise işte benim o yazı girişimdeki "dünyayı okuyabilmek" faktörü var..

Hoca, Latince harfler ile yüksek tahsili tamamlayamamış ama hatmettiği Arapça ile şimdi tüm dünyada okullar açarak, dünyayı Latin harfleri ile okutuyor..

Peki nedir bunun sırrı?

Dünyayı okuyabilmektir..

Hoca önce dünyayı okumuş, şimdi de tüm dünyayı okutmaya çalışıyor..

Bizim başta "mekteb-i harbiye" olmak üzere tüm yüksek tahsilli yönetenlerimiz ise halen Hocayı okumamakta ısrar ediyorlar. Onlar bu işin üstesinden gelene kadar yani Hocanın örgütlenmesini çözebilene kadar, Hoca koca evreni çözmüş olacak..

Şimdi bazı takıntlı beyinler "Fethullah Hocayı mı övüyorsun" şeklinde soru soracaklar veya "o da öyle oldu" şeklinde kulp takmaya çalışacaklar..

Hayır ne Fethullah hocayı övüyorum ne de öyle oldum. Çok şükür halen nefes alabilecek bir düzeyde Atatürkçüyüz ve de Laik Demokrat Cumhuriyetçiyiz..

Lakin bazı beyinlerdeki tıkanıklıkları açmaya çalışıyorum..

Bir ülke düşünün ki;

Genelkurmay Başkanı Başbuğ "Okyanus ötesi, bizimle uğraşıyor" diye sızlanıyor..

Başbakan Erdoğan "Okyanus ötesindekine teşekkürler" şeklinde minnet-ül selam gönderiyor..

CHP Genel Başkanı Baykal "Okyanus ötesindekinin samimiyetine inanıyorum" diyerek onun gözünde güven tazeliyor..

Devlet Bahçeli "bir tokat atın Okyanustan duyulsun" diye hedef gösteriyor..

Geleceğin Başbakanı Kılıçdaroğlu "vurun vurun inlesin, okyanus ötesi dinlesin" temposu ile tribünleri coşturuyor..

Okyanus ötesi... Okyanus ötesi... Okyanus ötesi...
Peki kim bu Okyanus ötesi?

Fethullah Gülen..

Mahalle, köy veya İzmir imamı..

Peki nasıl oluyor da, Koca ülkeyi yönetenler ve hatta yönetmeye talip olanlar, bu az okumuş Hoca ile haşır neşirler..

Çünkü o Hoca dünyayı okumuş..

Bizimkiler ise halen Türkiye konusunda beklemeli ve hatta ikmale kalanlar bile var..

Ben mi (!?)

Ben Hocayı okumanın, dünyayı okuma konusuna katkı sunacağına inananlardanım..
Mesela "W. Bush gitti, Obama geldi ama Hoca halen Amerika'da ve yerli yerinde, neden acaba" sorusunun cevabını vermek lazım..

Ve.. ve... ve Amerika, Nato Ordusu olan Türk Silahlı Kuvvetlerine rağmen neden halen Cemaati koruyor ve kolluyor..

Şimdi bazıları dünyayı okumak ve Fethullah Gülen'in gizini çözmek yerine "Hoca öldükten sonra cemaat dağılır ve bu iş biter" şeklindeki kolay bir çözümle kış uykusuna yatmışlar..

Tıpkı "Recep Tayyip Erdoğan gittikten sonra AKP biter" beklentisi ile siyaset yapmaya çalışanlar gibi..
"Allah tüm yarattıklarına uzun ömürler versin" dileklerimden sonra derim ki; ne Hoca öldükten sonra cemaat dağılır ne de Recep Tayyip Erdoğan gittikten sonra AKP biter..

Niye mi?

Cemaat artık az okumuş yaşlılardan ve şehrin ileri gelen esnaf ve ekâbirlerinden oluşmuyor. Cemaat artık sürekli okumakta olan genç ve seçilmiş beyinler ile onların tepesindeki "okumuş abiler"in kontrolünde yoluna devam ediyor..

Her dönemde; ilköğretim, lise ve yüksek okul seçme ve yerleştirme sınavlarında en üst derece yapanların bu cemaate bağlı okullardan ve dershanelerden gelmeleri bir tesadüf müdür acaba?

Bu özel olarak seçilmiş ve eğitilmiş zeki çocuklar, yarın bu ülkenin ve hatta diğer Türki Cumhuriyetlerinin önemli kademelerinde görev almayacaklar mı?

Afrikalı çocukların dahi İstanbul'a gelip Türkçe olimpiyatlarında "Üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur" şarksını Türkçe olarak seslendirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

PKK terör örgütü neden Güneydoğu'da cemaati hedef tahtasına oturttu ve imamları öldürmeye başladı?
Cemaat neden referandumu ölüm-kalım mücadelesine dönüştürdü ve % 38'lik AKP'yi % 58'lere uçuran % 20'lik kesim tamamıyla cemaatin kontrolünde mi?

Fethullah Gülen demokrasi konusunda samimi mi yoksa beyninin arka tarafında Ayetullah Humeyni gibi ülkesine dönmek mi var?

İşte tüm bunların yanıtını doğru bir şekilde yakalayıp objektif bir biçimde de dillendirdiniz takdirde dünyayı okuyabilme konusunda bir adım atmış olursunuz?

Yoksa bir şeye sadece ve kuru kuruya "tukaka" ya da "çok yaşa" demekle, o şey ne tukaka oluyor ne de çok yaşıyor..

Hele hele sadece ve kuru kuruya Genel Başkan değiştirmekle ne parti değişiyor ne de Türkiye..

Ha unutmadan; Recep Tayyip Erdoğan gidince de AKP bitmez. Çünkü onlar ANAP'ın çöküşünden ders çıkardılar ve kurdukları siyaset akademisinde habire siyaset akademili gençler yetiştiriyorlar..

Pardon CHP ne yetiştiriyor?

Hadi var mısınız hep birlikte dünyayı okumaya..

Cengiz Yucak, Demokrat Gebze