Mittwoch, 11. Mai 2011

Hizmet Hareketi'nin Başarı Sırrını Deşifre Ediyorum


Erkam Tufan Aytav
Erkam Tufan Aytav
Anlamaya çalışanlar için kısa başlıklar halinde Hizmet Hareketinin başarı sırlarını ‘deşifre’ edeceğim. Gün geçmiyor ki Fethullah Gülen Hocaefendi ve adı ile anılan Hizmet Hareketi hakkında bir haber ve yorum çıkmasın.
Bir tarafta anlama, diğer tarafta yaftalama gayretleri. Ve tabii bir diğer tarafta da bu harekete gönül vermiş milyonların olan bitenlere, yazılıp çizilenlere karşı şaşkın bakışları.

Tamamen bu milletin içinden çıkmış ve alabildiğine sivil olan bu hareket hakkında ‘nereden çıktılar bunlar ya’ gibi tepkiler aslında içinde yaşadığımız topluma karşı yabancığın ifadesidir. Tabiri diğer ile yabancılaşmanın.

Gönül verenleri, sevenleri, dostları, anlamaya çalışanları, karşı çıkanları, nefret edenleri, tuzaklar kuranları ile bir ucundan ötekine geniş bir yelpazede bu hareket artık bu toplumun fenomenidir.

Nasıl olmuşta bu hareket 1970’lerden bu yana bu kadar gelişebilmiş, Türkiye dâhil dünyanın pek çok ülkesinde başarılı eğitim faaliyetleri yapabilmiştir? Üstelik bütün engellemelere rağmen.
Bu soruya bazen düşmanlık, bazen kıskançlık, bazen de cahillikten kaynaklanan sebeplerle ABD’nin yeşil kuşak projesine bağlayanlar hep olageldi. Böylelikle kendilerini rahatlatma yönüne gittiler, çünkü bu millet omuz omuza verdiğinde neler yapabileceğinden habersizdi bu kişiler. Çünkü bu millete güvenmiyorlardı, aslına bakılırsa millet onlara güvenmiyordu, bu topraklara ait her bir başarı mutlaka süper bir gücün işi olabilirdi.
Eziklerin psikolojisidir bu. Daha çok sömürge ülkelerinde görülür bu tür tepkiler. Adanalı bir işadamının Senegal’de okul açama girişimi karşısında donmuş bakışlarla bakarlar. Vizyon farkı bu bakışlarda çok net görülür.

Anlamaya çalışanlar için kısa başlıklar halinde Hizmet Hareketinin başarı sırlarını ‘deşifre’ edeceğim. Tabii sebepler açısından ve Müsebbibül Esbabı unutmadan, günlük köşe yazısı çerçevesinde.

1. Toplumu mobilize edebilen, güvenilir ve adanmış bir liderin varlığı

Bu liderin adı Fethullah Gülen’dir. Bu gün Taksim meydanında bir fikir etrafında yarım saatliğine elli adam toplamının ne kadar zor olduğunu deneyenler bilir. Fethullah Gülen güvenilir, adanmış ve karizmatik kişiliği ile milyonları mobilize edebilmektedir. Üstelik yarım saatliğine değil, ömürlerini bu ideale vakfettirerek. Bu hareket bu milletin her şeyini ortaya koyarak, inandığı bir kişinin fikirleri etrafında neler yapabileceğinin en büyük delilidir.

2. Tarihsel perspektif

Hizmet Hareketi süper güç geçmişi olmayan bir ülkede asla ortaya çıkamazdı. Osmanlı geçmişi olan ve bunun sonucu büyük şeyler yapabilme reflekslerine sahip bir toplumun varlığı bu hareketin vizyonu ile birebir örtüştü.

3. Birikmiş enerji ve bu enerjinin kanalize edilmesi

Geçmişten gelen büyüklük refleksleri ile birlikte hali hazırdaki her alanda küçültülmüşlük, millet olarak horlanma, aşağılanma karşısında birikmiş enerji doğru bir şekilde kanalize edildi, millet olarak yeniden var olma adına bu enerji mecrasını buldu. Hizmet Hareketi koşma istidadında olup ta yürüyene koşabileceğini, yürüme istidadında olup ta durana yürüyebileceğini hatırlattı, bu açıdan rehberlik yaptı.

4. Yükselen toplumsal fay hattı

Hizmet Hareketi taşradan şehirlerin varoşlarına, oradan da şehrin merkezine yani sistemin merkezine yürüyenlerin hem motoru hem yön göstericisi oldu. Dolayısı ile yükselen toplumsal fay hattı ile birlikte yükseldi. Bu kesimlerin kimliklerini koruması kaydı ile sisteme entegre edilmesi ve çoğulcu bir yapıya geçilmesinde önemli bir misyonu oldu. Bu sürecin minimum sancı ile devam etmesinde payı büyüktür. Bu yükselen fay hattının ekonomik boyutunu temsil eden Anadolu kaplanları bu hareketin finansörleri oldu.

5. Adaptasyon kabiliyeti ve kendine güveni

Dünyanın her yerine eğitim sistemini taşıyabilmesi hem kendine güvenin hem de bulunduğu coğrafyaya karşı adaptasyon kabiliyetinin ifadesidir. Bugün bu hareket eğitim alanında bir marka haline gelmiştir ve dünyanın pek çok coğrafyasında başarılı faaliyetler yapabilmektedir. Getirdiği eğitim anlayışı Türkiye’nin en büyük ihraç ürünüdür.

6. Kemalist devrimler

Kemalist devrimler olmasaydı Hizmet Hareketi bugün dünyanın hiçbir yerinde okullar açamazdı. Düşünsenize başında fesleri ve Arap alfabesi ile kimse size okul açtırmazdı. Arap liginde bile yer bulamazdık. Türkiye’nin batılı kimliği bu hareketin önünü açmıştır. Kemalist devrimlere sonuçları açısından bir de bu açıdan bakmak lazım.

Aklıma gelenler şimdilik bu kadar vesselam.

Erkam Tufan Aytav: Medialog Platformu Genel Sekreteri
Erkam Tufan Aytav, Haber7   
10.05.2011