Dienstag, 26. Juli 2011

Önemli İkazlar

Fethullah Gülen Hocaefendi'den Önemli İkazlar
  • "Kimin himmeti millet ise o tek başına millettir. Kimin himmeti bütün insanlık ise gerçek insan dolayısıyla gerçek Müslüman odur." İçinde yaşadığımız küresel dünya ve kullandığımız kavramlar itibariyle bu sözlere kafa yoralım.
  • "Kemmiyet planındaki çoğalma ölçüsünde keyfiyet planında derinleşme yok." Aksine sığlaşma var, içe kapanma var. Böyle bir toplum büyük ideallerin altından kalkamaz. Sabır, cehd, gayret ve uzun zaman isteyen işlerde başarılı olamaz. Bu tip insanlardan müteşekkil toplum 'kavga toplumu' olur.
  • Samimiyet çok önemli ama muhatapların hissiyatlarına vâkıf olma ve onları zedelememe de en azından onun kadar önemli. Dile getirdiğiniz şeyler makul olmalı ama hitabınız hisleri de hesaba katmalı. Yakın şeritlerde yan yana yol alan insanlar, gruplar buna daha çok dikkat etmeli. Bunlar birbirlerinin hissiyatlarına derinlemesine vâkıf olmalı, münasebet tarzlarını ona göre belirlemeli. Yoksa kavga olur, çatışma olur.
  • Şu hadisi unutmayalım: "Biz ki mü'miniz; aldanırız, aldatmayız."
  • "Bir kere yalan söyleyen her zaman yalan söyleyebilir. Bir kere başkalaşan, her zaman başkalaşabilir. Bir kere inhiraf eden, her zaman inhiraf edebilir. Bir kere kandıran, her zaman kandırabilir." Hadiste diyor ki Efendimiz (s.a.v): "Mü'min aldanan bir civanmerttir. Fâcir aldatan bir leimdir." (alçak, aşağılık, âdi)"

    Nail-i Kadim'e ait şu dizeler 'anlatsan da anlamayanlara' armağan olsun: "Yıkanlar hatır-ı nâşâdımı ya Rab şâd olsun.
  • "Nasılsınız, iyi misiniz?" diye hal hatır soruyoruz. Aslında âdet olmuş nasılsınız, iyi misiniz demek. Buna verilen cevap da genelde aynı. İyiyim, siz nasılsınız? İyi ama iyi olmadığı halde 'iyiyim' demek yalan değil mi?"

    "Gerçi sadece bizim kültürde yok; Araplarda da var bu. 'Keyfe'l hal?' diyorlar. Halin nasıl demek. Bence keyfe'l hal değil, 'keyfe'l mead' demek lazım. Yani akıbetin nasıl?" Ben, buna nasılsınız diyenlere 'iyiyim' demiyorum. Çünkü gerçekken iyi bir insan değilim.

    Sonra düşünüyorum, iyi misiniz sorusu dünyevî sağlık, sıhhat ve afiyet noktasında soruluyor. Bu defa iyiyim desem yalan olacak, çünkü iyi değilim. Birçok sağlık sorunları ile boğuşuyorum. Kötüyüm desem Allah'a karşı şikâyet olacak. Bu da kul olan, kulluğunun şuurunda bulunan bir insanın söylememesi gereken bir söz. İyiyim desem yalan olur; kötüyüm desem şikâyet olur. Kötü değilim diyen insan kurtulur. Kurtulur demek yalan ve şikâyet olmaması itibarıyla. Bir kelime ilave ederek söyleyelim: "Çok kötü değilim."