Montag, 17. Oktober 2011

Michael Thumann: "Gülen'i eleştirenlere okulları gezmelerini öneriyorum"


Gülen'i eleştirenlere okulları gezmelerini öneriyorum
Almanya'nın önde gelen haftalık gazetesi Die Zeit Ortadoğu muhabiri Michael Thumann, Fethullah Gülen'in misyonu konusunda kuşku duyanlara açılan okulları ziyaret etme tavsiyesinde bulundu. Berlin'de son çıkan "İslam Yanılgısı- Avrupa'nın Müslüman Dünyadan Korkusu" isimli kitabından bölümler okuyan Thumann, Türkiye'de laik çevrelerin halen ABD'de yaşayan Gülen'n bir gün Türkiye'ye geri dönüp İslam devleti kuracağı iddiasında bulunmalarının dayanaksız olduğunu belirterek, “Bunu öne sürenlere okulları ziyaret etmelerini öneriyorum. Gülen'in öğretilerinde laik çevrelerin kendisini suçladığı konuları bulmak mümkün değil.” dedi.
Gülen'in tavsiyesi üzerine açılan okullarda dini eğitimin değil seküler eğitimin verildiğine dikkat çeken Thumann kitabında, Fatih Üniversitesi'ni ziyareti esnasında yaptığı gözlemlere yer veriyor. Konuyu kitabında daha ayrıntılı bir şekilde ele alan Thumann, Gülen'in muhafazakar bir noktadan "İslam'ı modernite ile uyumlu gördüğünü, bilimin merkeze alınmasını talep ettiğini, farklı kültürlerle diyalog aranmasını istediğini, sıradan insanları eğitim yoluyla iş sahibi yapmayı ve teröre karşı durmayı" hedeflediğinin altını çiziyor. Batı'da İslam dünyasında meydana gelen tüm olayları İslam üzerinden açıklama gibi bir yanılgının olduğunu belirten Thumann, “Türkiye başta olmak üzere İslam dünyasındaki değişimin arkasında Batı'nın çok iyi tanıdığı faktörler bulunuyor. Bunlar Kapitalizm, Demokrasi ve Milliyetçilik.” İslam dininin yaşanan değişimle doğrudan ilgisi olmadığını belirten Thumann, “Ortadoğu'da İslam değil de başka bir din olsaydı gelişmeler pek de farklı olmazdı.” görüşünü savundu.
Berlin Kültürlerarası Diyalog Platformu (FID) Dernek Başkanı ise Ercan Karakoyun da dinler için siyaset ve ekonomi gibi dünyevi amaçlar söz konusu olmadığının altını çizerek, İslam dini başta olmak üzere dinlerdeki barış potansiyeline vurgu yaptı. Bundan 10 yıl önce yaşanan 11 Eylül saldırılırının İslam dünyası ile Batı arasındaki diyalog girişimlerine de ciddi bir darbe vurduğunu belirten Karakoyun, “Ortak görevimiz yeni diyalog köprüleri kurmaktır. Onursal Başkanımız Fethullah Gülen Hocaefendi de hem uygulamada hem de eserlerinde farklılıkların uyumlu birlikteliği üzerinde durmaktadır. Şiddetten nefret eden Gülen barışını tesisi için eğitim başta olmak üzere farklı alanlarda sivil girişimlerin artması için çaba göstermektedir.” Bunu yaparken çoğulcu demokratik yapıyı herkesin güçlendirmesi gereken bir fırsat olarak gördüğünü belirten Karakoyun, “Gülen demokrasi ile İslam'ın uyumlu olduğunu daha 1996' da belirterek İslam dünyası için değişimin yönünü göstermiştir.
NUMOV yayını olan Orient dergisi genel yayın yönetmeni İslam Bilimci Abdurrahim Güleç ise, Arap dünyasında yaşanan değişime dikkat çekerek yaşanan gelişmelerin bölgeden demokratik bir sürecin başlaması için bir fırsat olduğunu ifade etti. Bu süreçte Michael Thumann gibi gelişmeleri doğru analiz eden gazetecilerin önemli olduğunu belirten Güleç, “Batı dünyasının bu gelişmeleri doğru anlayarak desteklemesi gerekiyor.” dedi.