Mittwoch, 31. August 2011

Fethullah Gülen Hocaefendi: Bayram barış adına fırsata dönüştürülmeli


Fethullah Gülen Hocaefendi, bayramın barış adına fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Hocaefendi, Ramazan Bayramı'nı ülkesinden uzakta 12. yılını geçirdiği Amerika'da, kendisini ziyarete gelen Türklerle birlikte karşıladı. Bayram namazının ardından aileler ve çocuklarıyla bir bir bayramlaşan Hocaefendi, küçük ziyaretçilerine çikolata ikramında bulundu. Kahvaltı sofrasında bayram mesajı veren Gülen Hocaefendi, "Ramazan'ın ve bayramın değerini kavramak biraz inanmaya bağlı. İnancında sürekli kendini yeniliyor olmaya bağlı. İnsan düşünce ve imanı itibarıyla sürekli kendini yenileyebiliyorsa her şeyi taptaze duyabilir." dedi.

Bir yandan Ramazan'la vedalaşmanın burukluğunu diğer yandan da bayrama erişmenin sevincini yaşadıklarını dile getiren Hocaefendi, "Bayram, sadece eğlenme zamanı değil... Ümit ediyoruz ki Cenab-ı Hakk'ın mağfiretine mazhar olmuşuzdur. Ümit ediyoruz ki Allah kabul buyurmuştur." diye konuştu. Bayramları 'fırsat günü' olarak görmenin gerekliliğinden bahseden Hocaefendi şunları söyledi: "Belki bazıları bundan rahatsız olabilir. Diyalogdan da rahatsız olanlar, hoşgörüden de rahatsız olan insanlar var ve bunu yaparken de Müslümanlık adına yapıyorlar. Bu tür yaklaşımlar, insanlığa huzur, barış ve dostluk getirmez."

İnsanların kalplerinin yumuşadığı anlarda bu fırsatları diyalog adına değerlendirmek gerektiğini kaydeden Gülen Hocaefendi önemli bir uyarıda da bulundu: "Yoksa vahşetin bu denli tırmandığı dönemde, atom bombalarının, nükleer bombaların insanlığa karşı kullanıldığı bir dönemde, İslam ve cihan sulhu temsilcileri, bu meseleyi ele almazlarsa insanlığın yarısı ölebilir." Savaşın diyalog gibi çalışmalarla önlenememesi durumunda insanlığın geleceğini tehdit edeceğini vurgulayan Hocaefendi şunları tavsiye etti: "İnsanlar arasında sulh köprüleri oluşturulmalı. Bayram da bu tür çalışmalar için vesile kılınmalı. Kimseye karşı önyargılı olmamak lazım. İnsana saygımızı göstermeliyiz." İnsana saygının dinin gereği olduğunu yineleyen Hocaefendi sözlerini şöyle bitirdi: "Ahsen-i takvime mazhar olarak yaratılan insana saygının ayrı bir yeri var. Konumuna, durumuna, keyfiyetine, değerine göre her şeye karşı saygıda bulunmak icap ediyor. Bence bunda hiç kusur etmemek lazım. İnsanlığın buna ihtiyacı var."